Over DroneMagic.NL

DroneMagic.NL is het platform waarop ik al mijn drone werk tentoonstel en vertel over mijn passie voor het vliegen en werken met drones.

DroneMagic.NL

Even voorstellen: Ik ben Kenneth Nwosu. Woonachtig in Purmerend. Werkzaam als professioneel fotograaf sinds 2014. Tot afgelopen jaar bestond mijn werk voornamelijk uit portret fotografie. Ik sta daarin vooral bekend om mijn werk als fitness fotograaf. Werk dat ik nog steeds met veel plezier doe.

Met het werken met de drone heb ik echter een totaal hernieuwde passie voor de fotografie gevonden. Dit vliegende platform voor een camera biedt unieke perspectieven. En laten we eerlijk wezen, boys will be boys. Het is leuk speelgoed.

Mijn eerste drone kocht ik aanvankelijk ter aanvulling van mijn reguliere werk als fotograaf/videograaf. Om aanvullend filmmateriaal te hebben bij bijvoorbeeld promotie shoots. Precies zoals deze eerste shoot waarvoor ik een drone meebracht om te oefenen.

Drone vliegen

Ik heb een paar jaar eerder een drone gekocht. Een ‘micro drone’. Een kleine licht gewicht drone. Binnenshuis lukte het met continue aanpassingen om dat ding op zijn plaats te laten zweven en rond te vliegen. Bij de eerste poging buiten en een zuchtje wind hing het ding echter hoog in een boom. Die vlucht duur welgeteld 10 seconden. Ik heb die dan ook nooit gezien als serieus middel om de productiewaarde van mijn werk te verhogen. Hooguit speelgoed.

DJI Mini 2

Het afgelopen jaar was ik echter besloten een nieuwe poging te wagen en wat meer budget voor een betere drone in te zetten. Na maanden reviews kijken op Youtube besloot ik uiteindelijk de DJI Mini 2 te kopen. Daarmee ging er een wereld open.

Ten eerste was het vliegen een stuk makkelijker. Deze kleine drone kan behoorlijk wat wind aan en toch stabiele beelden leveren dankzij de gimbal en stabiliserende software.

Hij heeft een groot signaal bereik en ook de accuduur is zeer goed te noemen. Officieel praten we over 10 kilometer afstand en een half uur vliegtijd. In praktijk vlieg ik echter niet snel verder dan een kilometer. Helemaal niet in steden waar het signaal sneller verstoord kan worden. Geen directe ramp als je het signaal wel verliest overigens dankzij de return to home functie.

https://www.dronewinkel.eu/tracking/tradetracker/redirect/?tt=26178_12_412753_&r=%2Fmini-2.html

Dat wil niet zeggen dat de drone idiot-proof is. Ook deze heb ik in een boom weten te vliegen. En erger, in een riviertje toen ik overmoedig onder een brug door wilde vliegen. Niet handig gezien het ding toch echt niet waterdicht is. Retourtje naar DJI dus ter reparatie.

Maar dat mag je de drone niet kwalijk nemen. Hooguit dat hij geen sensoren aan de voor-, achter- en zijkanten heeft om objecten waar te nemen. Je moet dus echt zelf goed kijken waar je vliegt. Zo leek het door de camera dus alsof ik al langs een object was waar ik nog naast hing.

Omdat hij lichter dan 250 gram is, mag ik er onder de nieuwe Europese richtlijnen ook op veel plekken mee vliegen waar dit zwaardere drones niet is toegestaan.

De camera schiet video in 4K resolutie en foto’s van 12MP. Ik haal er echter veel meer uit door vrijwel standaard met een van de panorama functies te werken die 9 foto’s van 12MP samenvoegt tot één foto van zeer hoge resolutie.

Het feit dat de drone een camera bezit “die persoonsgegevens kan vastleggen” betekent dat deze wel geregistreerd moet worden bij de RDW.

Drone fotografie

Ik wist al snel dat ik het werken met de drone zo leuk vond dat ik me hier op wilde gaan richten als een aparte tak van mijn fotografie werk.

Op sommige drone foto’s heb ik binnen een maand online meer reacties gehad dan portret foto’s over een periode van jaren. Voornamelijk van mensen die hun eigen week opeens vanuit een heel ander perspectief zagen. Het opende natuurlijk ook een veel bredere markt dan mensen met een sportschool lijf die dit willen vastleggen.

Het betekende echter ook een hele nieuwe vorm van creatieve vrijheid: Ik heb hiervoor immers geen modellen nodig. Meerdere keren per week rij ik een stukje rondom zonsondergang ‘om even de drone uit te laten’. Ik hoef dit niet vooraf af te stemmen of te plannen om vervolgens door slecht weer alles om te moeten gooien. Ik kan er gewoon op uit gaan zodra ik dat wil.

Als ik voor andere werkzaamheden op pad moet dan kijk ik tegenwoordig eerst op de kaart of er onderweg nog mooie plekken zijn om met de drone vast te leggen.

Drone licentie

Hoewel het voor de DJI Mini2 en zijn gewicht onder de 250 gram niet verplicht is, heb ik toch een vliegbewijs behaald voor het vliegen met een drone. Dit voornamelijk voor sommige opdrachtgevers die dit als eis stelden om materiaal af te mogen nemen.