Kerk van Ransdorp

Een korte vlucht bij de Kerk van Ransdorp. Een kerk met een opvallende kerktoren die al vanuit de verte zichtbaar is.

Kerk van Ransdorp

Toen ik een week eerder op een grijze dag van Durgerdam terugreed naar huis, zag ik in de verte een hoge, stompe toren. Door het stompe ontwerp zag ik het aan voor een watertoren. Ik noteerde het op mijn mentale lijstje en zocht thuis op wat voor toren het was. Zo leerde ik dat het een kerktoren was.

Vorige week vrijdag had ik al op drie plekken gevlogen. Het was dus met het kleine beetje energie dat nog resteerde in mijn laatste van de drie accu’s waarmee ik toch nog besloot naar Ransdorp te rijden. Al was het maar omdat ik de toren weer zag, rijdend op weg naar huis. Maar nu in het mooie licht van de opkomende zon.

Bij binnenkomst van het dorp valt pas echt op hoe groot de kerk en kerktoren zijn in verhouding tot het dorp zelf dat al een paar honderd jaar niet meer dan 300 inwoners heeft.

De geschiedenis legt ook meteen uit waarom zo’n klein dorp als Ransdorp zo’n grote kerktoren heeft. De verklaring is hetzelfde als die voor de grootte van en het aantal kerken in Volendam en Monnickendam. De grote statige gebouwen werden gebouwd in een tijd dat de plaatsen aan de Zuiderzee nog concurreerden met Amsterdam als handelssteden.

Stompe kerktoren van Ransdorp

De kerktoren van Ransdorp is bijna 500 jaar oud, gebouwd tussen 1502 en 1542. De kerk zelf is 200 jaar later vervangen na een brand.

Fun fact: De toren in gothische stijl heeft geen spits omdat het geld op was:) Geen keuze dus van de ontwerper (Jan Poyt). Het platte dak biedt wel een mooi uitzicht en werd onder andere door de Duitsers gebruikt als uitkijkpost in WWII.

Het filmpje volgt nog. Hierbij alvast de foto’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.