Een bedrijfsvideo laten maken met een drone, FPV drone en vaste camera’s? Bij DroneMagic kan het allemaal. Een unieke combinatie voor unieke content.
Bedrijfsvideo laten maken met een drone
Iedereen kan tegenwoordig mooie drone beelden maken. De moderne drones zijn klein, licht, makkelijk in gebruik en kunnen geweldige beelden leveren. Als bedrijf heb je echter niet veel aan beelden van je dak. Misschien leuk als dat net voorzien is van nieuwe zonnepanelen, maar normaal gesproken is alle actie eronder te vinden.
Er zijn ook drones die door de voordeur naar binnen vliegen en de hele locatie in een virtuele tour vastleggen. Omdat deze drones volledig door de piloot worden bestuurd in plaats van geautomatiseerde software is het speelveld van de drone opeens een stuk groter geworden. De drone is hiermee een middel geworden om een locatie op unieke wijze te presenteren.
Mits de piloot over de honderden vlieguren aan ervaring beschikt.
Bedrijfsvideo laten maken. Werkwijze
Voor een typische opdracht neem ik eerst met de opdrachtgever de verschillende wensen en mogelijkheden door. Een paar belangrijke keuzes die vooraf gemaakt worden zijn bijvoorbeeld:
Hoeveel video’s moeten er als eindresultaat worden aangeleverd en van welke duur?
De meeste opdrachten bestaan uit een virtuele tour door een bedrijf. Afhankelijk van de grootte van de locatie, de gekozen route, snelheid van vliegen en de montage duurt zo’n tour ergens tussen de 1 en 5 minuten. Bij grotere locaties of bedrijven met verschillende activiteiten kan er (daarnaast) ook gekozen worden om kortere filmpjes te maken van de separate activiteiten.
Wordt de ruimte leeg gepresenteerd of met mensen?
De meest eenvoudige opzet is een virtuele tour van een lege locatie. Een veel gekozen opzet door bijvoorbeeld showrooms die graag hun rooms showen en niet zozeer een activiteit die plaatsvindt. Bij een indoor playground, een arcade of een event zoals een festival is de actie die plaatsvindt minstens zo belangrijk als de locatie. In dat geval kan er dus worden nagedacht over de inzet van ‘modellen’. Denk medewerkers en anderen die bereid zijn bezoeker/klant te spelen.
Wanneer er tijdens openingsuren wordt gewerkt en echte bezoekers/klanten aanwezig kunnen zijn dan moet worden nagedacht over hoe deze vooraf te informeren over de opnames.
Muziek of achtergrondgeluid?
Voor normale camera’s is achtergrondgeluid vanzelfsprekend. Voor de camera op de drone is achtergrond geluid vrijwel onhoorbaar en dus onbruikbaar. Het geluid van de drone zelf overheerst dit immers. Dat betekent dat achtergrond geluid vooraf of achteraf apart moet worden opgenomen en later in de montage bij de beelden moet worden geplaatst.
Een bowlingbal die op de baan valt, moet precies op dat moment te horen zijn en vervolgens moet het geluid van de kegels te horen zijn wanneer je die ziet vallen. Een kart die versnelt en de afstand vergroot moet zachter klinker en weer harder wanneer je er bijna op botst. Dit vereist dus meer tijd tijdens de opname en planning, maar vooral ook in de montage die daardoor al snel twee keer zoveel tijd kan kosten.
Wanneer die tijd en aandacht er wel in wordt gestoken dan stijgt de productiewaarde aanzienlijk.
Virtuele tour door een bedrijf
Vervolgens moet de ideale route door het bedrijf bedacht worden voor een bedrijfsvideo die in zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk laat zien. Ook dit is een samenwerking.
Zo kan de opdrachtgever zaken benoemen die extra belicht mogen worden of juist minder in zicht moeten zijn in de bedrijfsvideo. Als er sprake is van deelnemende mensen en actie dan wordt besproken waar op de route de actie plaats moet vinden.
Met deze informatie kan ik vervolgens een vluchtroute door de locatie uitstippelen. Hierbij probeer ik een zo visueel mooi mogelijke vlucht te maken, passend bij de locatie.
Ik zal vaak manieren zoeken om de unieke mogelijkheden van de drone te benutten. Door bijvoorbeeld het ene raam uit te vliegen en een verdieping lager een ander raam binnen te vliegen. Door kleine openingen vliegend waardoor je als kijker bang bent te botsen. Zo wordt een bezoek aan een leeg tuincentrum alweer een stuk spannender als je tussen de bladeren van de planten doorvliegt. Of een autodealer waar je door de openstaande ramen van auto’s vliegt.
Eventuele actie wordt vervolgens afgestemd op het moment dat de drone langskomt en eventuele achtergrondgeluiden worden opgenomen.
En dan eindelijk vliegen!
Ongeveer 5 procent van mijn werk is het daadwerkelijke vliegen. Een kwestie van de route onthouden die ik net heb bedacht en een goede uitvoering. Niet crashen natuurlijk, maar vooral vloeiend vliegen in een constante snelheid zonder haperingen. Grote correcties maken wat mij betreft een shot al onbruikbaar.
Bij een playground zal ik wat sneller vliegen en zal je de drone zien kantelen als een gevechtsvliegtuig. In een museum, kantoor of hotel zal ik juist veel rustiger vliegen en blijft het beeld altijd horizontaal stabiel (mede door stabilisatie software achteraf).
Afhankelijk van de tijd die we hebben, hoe vol het draaiboek is en hoe tevreden ik ben met de shot zal ik meerdere opnames doen om achteraf meer keuze te hebben in de montage.
In de meest eenvoudige settings, zoals een lege showroom, heb ik aan een uur voldoende tijd voor zowel de verkenning van de locatie als het vliegen zelf.
Op grotere locaties, of waar meer actie moet worden afgestemd, zal meer tijd nodig moeten worden ingepland. Zo was ik voor de grote kwekerij Scheinder Youngplants vier uur op locatie voor onderstaande beelden.
Voor opnames op vakantieparken ben ik soms drie dagen op locatie. Dan zijn de buiten opnames minstens zo belangrijk als de opnames binnen en spelen de weersomstandigheden een grotere rol. Drie dagen inplannen geeft dan een grotere kans op een dag met mooie omstandigheden.
Stabilisatie en montage drone beelden
Helaas is de stabilisatie van de beelden minder snel. Om zoveel mogelijk schokjes die toch voorkwamen tijdens het vliegen te verwijderen, gebruik ik stabilisatie software. Een minuut vliegen is ongeveer een uur in de stabilisatie software. Pas daarna kan ik met de daadwerkelijke montage aan de slag.
Het makkelijkste startpunt is een virtuele tour die in een enkele opname geschoten kon worden. Dan hoeven er immers niet veel verschillende clips als in puzzel in elkaar gelegd te worden om het juiste verhaal te tonen. Toch vereist zo’n ‘one take’ ook de nodige bewerkingen. Naast de belichting en kleur kunnen er bijvoorbeeld ook versnellingen nodig zijn voor de minder spannende delen.
Als er voor muziek is gekozen dan moet ik het passende nummer zoeken in een grote online database van rechtenvrije muziek. Als er originele achtergrondgeluiden zijn opgenomen dan moeten die worden gematched met de beelden.
Bedrijfsvideo met speciale effecten (AI software)
Tot slot kan er ook gekozen worden speciale effecten met behulp van AI software. Afhankelijk van de sfeer, het doel en de doelgroep kan ook ik bepaalde stukken van de opname een speciaal uiterlijk geven. Waar vroeger grafisch ontwerpers dagen bezig waren, kan ik nu een uur kwijt zijn om de software meerdere bewerkingsmogelijkheden te laten generen op basis van bepaalde input. Zo liet ik in het onderstaande filmpje vuur en rook toevoegen om het wat spannender te maken voor een motorkleding zaak.