Over DroneMagic

DroneMagic is één man met veel petten. Fotograaf, videograaf, (FPV) drone piloot, editor, regisseur, director of photography. Een one-man-productie maatschappij gedreven door een bijna obsessieve passie om mooie beelden te maken.

Even voorstellen

Ik ben Kenneth Nwosu, anno 2024 een 47-jarige echtgenoot, vader en opa die middels de drone videografie een prachtig excuus heeft gevonden om nog steeds met speelgoed te spelen. Dat het ‘mooi speelgoed’ is die drones, krijg ik vaak genoeg te horen. Toch is het vliegen zelf, en het plezier dat ik hieraan beleef, ondergeschikt aan de beelden die ik met deze drones kan maken.

Als fitness fotograaf leg ik sinds 2014 mensen vast in hun beste shape. Vooral met foto’s maar met enige regelmaat ook met motivatie video’s. Voor de video leek het me handig een drone te hebben. Eenmaal een drone gekocht was ik direct verslingerd aan de beelden die je ermee kan maken. Zelfs als leek met drones. Gezien wasbordjes en biceps als sneeuw voor de zon verdwenen door de lockdown en gesloten sportscholen tijdens Covid, had ik in 2020 onbedoeld genoeg tijd om veel mooie beelden te maken uit mijn omgeving en zo ervaring op te doen.

Maar in het feit dat het zo makkelijk is mooie plaatjes te maken met een drone lag ook meteen de uitdaging om zakelijk met drones te filmen. Iets waar ik wel al snel van durfde dromen. Iedereen kan immers een drone kopen voor een paar honderd euro en al mooie beelden maken. Het enige verschil was dat ik gek genoeg was om iedere ochtend voor zonsopkomst op een mooie plek te zitten. Natuurlijk helpen de jaren als fotograaf wat betreft het snappen van belichting en compositie, maar ik betwijfelde of dat genoeg meerwaarde was om een succesvol bedrijf in lucht opnames te starten.

Maar toen zag ik FPV…

Maar toen zag ik op Youtube de beelden van een FPV drone. FPV drones bestuur je met een VR bril op waardoor je als het ware in de cockpit zit van de drone. Je kunt daardoor veel beter je positie in een ruimte inschatten. Bovendien werkt de besturing heel anders. Vele male moeilijker dan een normale drone die feitelijk door satellieten wordt aangestuurd. FPV drones kan je volledig handmatig besturen. Daardoor kan je er veel meer mee dan met een normale drone. Ook kan je op veel meer manieren crashen dan met een normale drone. Vergelijk het als leren fietsen zonder zijwieltjes. In het geval van een FPV drone kan dat maanden duren en nog veel langer om met vertrouwen door een bedrijf te vliegen.

Toen ik de eerste beelden zag van een drone die door een restaurant vloog en over een bowlingbaan was ik stomverbaasd. Ik had geen idee dat dit mogelijk was met een drone. Nog voor het einde van het filmpje had ik besloten dat ik dit ook wilde kunnen. Ik besefte me dat het een hele investering zou zijn in tijd en geld. Drones zijn niet goedkoop, helemaal niet als je er vier sloopt nog voordat je de eerste euro hebt terugverdiend. Er zijn dan ook momenten geweest dat ik twijfelde aan de haalbaarheid van mijn plan. Met name toen ik op één dag twee drones crashte. Maar net als skaters kan je als FPV piloot niet leren vliegen zonder te vallen.

Juist in al die uitdagingen zit de meerwaarde voor mogelijke klanten. Uit mijn FPV beelden is direct duidelijk dat deze niet gemaakt kunnen worden door een drone te kopen. Bij DroneMagic betaal je voor de skills en niet voor de drone. Er zijn serieuze vaardigheden voor nodig om te cirkelen rond een vuurspuwende danseres, vlak over de hoofden van een op techno dansende menigte in een donkere club met laag plafond. Of om door de benen te vliegen van een springende turnster, te duiken van een enorme radiomast, te racen over een kartbaan of achter een achtbaan. En dat op zo’n manier dat je het de mooiste beelden oplevert.

DroneMagic in de media

Omdat het een passie is, ben ik vaak genoeg aan het filmen uit de pure behoefte iets moois te filmen. Uit praktische overwegingen zijn dat vaak mooie plekken en momenten in en rondom mijn woonplaats Purmerend. Die deel ik dan vaak in lokale Facebook groepen waardoor de beelden blijkbaar met enige regelmaat onder de aandacht komen van de media.

Artikel Noordhollands dagblad

Zo werd ik onlangs uitgenodigd voor een interview voor het Noordhollands dagblad. Achteraf was het een zeer aangename verassing dat de foto op de voorpagina kwam en het een artikel van twee volle pagina’s bleek.

NH Nieuws. Artikel en vliegen door de studio:

Eerder mocht ik wat vertellen over mijn werkzaamheden voor een artikel op NH Nieuws. Later volgde nog een bezoek aan de studio voor het programma ‘Lunchroom’ waar ik nog een kleine demonstratie gaf met een vlucht door de studio.